Första patienterna inkluderade i Pharmivas användarstudie av Vernivia mot bakteriell vaginos

Pharmiva AB (publ) meddelar idag att de första patienterna påbörjat sin behandling i bolagets användarstudie av Vernivia – en ny receptfri behandling av bakteriell vaginos. Syftet med studien är att samla in information kring användarupplevelsen inför lansering av Vernivia på svenska apotek under inledningen av 2022.

Bakteriell vaginos är en infektion som årligen drabbar en tredjedel av alla kvinnor i åldern 14–49 år. Det tydligaste symtomet är en kraftigt illaluktande flytning som skapar stor olust och psykosociala problem, men bakteriell vaginos kopplas också till en rad medicinska komplikationer som ökad risk för infertilitet, prematur förlossning och infektioner i samband med kirurgiska ingrepp eller förlossning. Trots det stora medicinska behovet saknas det en ändamålsenlig behandling. Valet står idag mellan behandlingar som enbart lindrar symtomen eller antibiotika som ofta leder till påföljande svampinfektioner och andra biverkningar.

Vernivia är en ny CE-märkt och receptfri medicinteknisk produkt som i en proof of concept-studie visat både lindring av symtom och utläkning av infektion utan att använda antibiotika.
Behandlingen består av en vaginal mousse som appliceras i vaginan. Under våren och sommaren 2021 genomför Pharmiva en användarstudie för att få ökad kunskap om hur produkten upplevs och de första patienterna har nu påbörjat sin behandling.

”Det stora intresset från patienter att delta i studien speglar behovet av nya behandlingar mot bakteriell vaginos. Med Vernivia kan vi för första gången erbjuda en antibiotikafri behandling som både lindrar symtom och läker ut infektionen och vi ser fram emot att tillsammans med de patienter som engagerar sig i studien bidra till ökad kunskap om hur behandlingen upplevs i praktiken”, säger dr Isis Amer Wåhlin, gynekolog och vd på 2HealMedical Stockholm och nationell koordinator för studien.

Målet är att inkludera 75 patienter i användarstudien som genomförs på gynekologiska mottagningar runt om i landet där sju planeras delta och fyra redan nu är i gång. Resultat väntas under tredje kvartalet 2021.

”Vi ser fram emot att ta del av slutsatserna från användarstudien eftersom det kommer att ge oss viktig information om erfarenheterna från den enskilda användaren inför lanseringen av Vernivia i början av nästa år”, säger Christina Östberg Lloyd, vd för Pharmiva.

Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Genom att klicka ’Godkänn cookies’ samtycker du till vårt användande av kak-filer (’cookies’). Läs mer