Pharmiva rapporterar positiva resultat från användarstudie med Vernivia mot bakteriell vaginos

Pharmiva AB (publ) meddelar idag de övergripande resultaten från den användarstudie som genomförts med Vernivia mot bakteriell vaginos. Resultaten visar en statistiskt säkerställd snabb symtomlindrande effekt på både flytningar och besvärande lukt. Vernivia får också mycket bra omdömen vad gäller användarvänlighet.

Vernivia är en ny CE-certifierad och receptfri medicinteknisk produkt för behandling av bakteriell vaginos, en infektion som årligen drabbar var tredje kvinna i åldern 14–49 år. Infektionen leder till besvärande symtom som kraftiga och illaluktande flytningar som skapar stor olust och psykosociala problem. Samtidigt riskerar en obehandlad infektion att leda till medicinska komplikationer som infertilitet, ökad mottaglighet för sexuellt överförbara sjukdomar, prematur förlossning och infektioner i samband med kirurgiska ingrepp. När Vernivia inom kort lanseras får kvinnor för första gången tillgång till en receptfri behandling som både lindrar symtomen och läker ut infektionen utan att använda antibiotika.

Inför lanseringen har Pharmiva genomfört en användarstudie för att undersöka effekten på symtomlindring och samla in information om hur patienter upplever behandlingen. Totalt inkluderades 76 patienter med symtomatisk bakteriell vaginos från sju klinker i Sverige i studien. Patienterna behandlades med en dos Vernivia vid sänggående varje kväll i en vecka och fick svara på frågor om sina symtom innan, under och direkt efter avslutad behandling. Utöver uppföljningen av den upplevda effekten på flytningar och besvärande lukt fick patienterna bedöma användarvänligheten och produkten i sin helhet.

Patienterna rapporterade en statistiskt säkerställd förbättring av både besvärande lukt och mängden flytningar redan på morgonen efter den första dosen, och effekten förstärktes därefter under behandlingen. Användarvänligheten klassades också mycket högt. Efter avslutad studie upplevde 74% av patienterna behandlingen som bra eller mycket bra, och 79% angav att de skulle använda Vernivia igen om behovet skulle uppstå. Av patienterna svarade 83% att de skulle rekommendera produkten till en vän.

Inga biverkningar rapporterades.

”De här resultaten är mycket glädjande. Det faktum att både den besvärande lukten och flytningarna minskar redan efter 12 timmar betyder mycket för de drabbades livskvalitet. Vi ser också i fritextsvaren att många välkomnar att äntligen få tillgång till en antibiotikafri behandling som ger snabb symtomlindring och som kommer att kunna köpas receptfritt. Vi tar med oss de insikter vi fått från användarstudien när vi nu tar fram kampanjer för att öka kunskapen om att det snart finns en ny ändamålsenlig behandling för alla de kvinnor som ofta lider i det tysta av bakteriell vaginos”, säger Christina Östberg Lloyd, vd, Pharmiva AB.

Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Nyhetsbrev
Genom att klicka ’Godkänn cookies’ samtycker du till vårt användande av kak-filer (’cookies’). Läs mer